Lise Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Okulumu seçiyorum
#LGS sonuçlarının açıklanması ile veli ve öğrenciler için yeni – ve bir önceki stresli sürecin devamı – bir süreç olan lise seçimi süreci başladı. Akıllarda önemli bir soru var: Hangi #okul? Elbette bu soruyu cevaplamak basit değil. En sade hali ile cevap ‘iyi‘ bir okul. Gelecekle ilgili kaygılar nedeniyle bazen bu süreç çok karmaşık bir hal alabiliyor. Bu karmaşık ve stresli süreç bittiğinde her şey bitmiş olmayacak. Bu nedenle okul #seçiminizden sonra başlayacak yaşamınıza da odaklanmanız çok önemli.
Lise, bir insanın geleceğini şekillendiren en önemli dönemlerden biridir. Doğru bir lise tercihi, öğrencinin sonraki hayatına bir adım önde başlamasını sağlar. Yanlış bir tercih ile öğrencinin potansiyeli boşa harcanabilir. #İyiokulu seçmek önemli olduğu gibi ‘doğru‘ okulu seçmek daha büyük önem taşıyor. Bu süreçle ilgili Diyomeda Eğitim ve Danışmanlık olarak sevgili velilerimize tavsiyelerimiz aşağıda bulabilirsiniz.
Lise Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz
- Okul seçimi ve okulun ‘iyiliği‘ kişisel bir süreçtir. Sizin deneyiminizin başkalarınınki ile aynı olmayabileceğini unutmayın.
- Çok sayıda kişi tarafından tercih edilen bir okul size etiket sağlar. Ancak her zaman sizin ve çocuğunuz için ‘iyi’ olacağı anlamına gelmez.
- Okul seçerken en önemli paramatrelerinizi belirleyin. Bunların en üstüne çocuğunuzun kendi isteğini koyun. Çocuğunuzun isteğini, fikrini sormadan enerji, zaman ve maddi harcama yapmanız gerekecek bir uğraş içine girmeyin.
- Çoğu veli okul seçiminde ‘en iyi’ diye duydukları okulları hedeflerine alır. Seçim parametreleriniz ile koşullarınızı birlikte değerlendirin. Bazen ‘en iyi’ olduğu iddia edilen okul sizin ve çocuğunuz için gelecekte çok ciddi etkileri olan olumsuz bir yer haline gelebilir. Örneğin bazı velilerimiz çocuklarını yaklaşık 1,5 saatlik bir servis yolculuğu yapmak zorunda oldukları bir okula gönderir. İki yıl sonra öğrencinin yol nedeniyle aşırı yıprandığını belirterek okul değişikliği için fikir sorması nadir bir durum değildir.
- Özel bir amaçla hareket etmiyorsanız seçtiğiniz okulla diğer okullar arasında uçurum olmayacaktır. Bu nedenle yaptığınız tercihle ilgili kaygılarınızı düşürmeye çalışın.
- Özellikle lisenin öğrencinin bağımsızlık yolunda attığı en önemli adımlara sahne olacağını akılda bulundurarak hareket etmelisiniz. Ortaokulda çok kontrollü bir okul yaşantısından geçen çocuğunuz artık kendi ilişkilerini daha artan bir şekilde düzenlediği; okul, ders ve öğretmen için daha birey olarak algılanacağı, kendi öğrenme sorumluluğunu alması gereken yeni bir yaşama başlıyor olacak.
- Kurumda çalışan akademik personelin tecrübesi, alan bilgisi, uzmanlık durumunun ne olduğu ve öğrenci ilişkilerinde tutum ve davranışlarını nasıl belirlediği gibi konular önemli konulardır. Ancak kurumların personeline nasıl davrandığı da çok önemli bir unsurdur. Okul tanıtımları esnasında sizlere çok detaylı, albenisi yüksek öğrenci izleme sistemleri, gelişim programları vb birçok uygulama anlatılabilir ancak unutulmamalıdır ki, tüm bu sistemleri uygulayacak olan “insan”dır ve insanların mutlu olmadığı sistemler sadece mutsuzluk üretir.
- Çok önemli bir diğer unsur ise üniversiteye hazırlık sürecidir. Burada dikkatinizi çekmek isteriz: Çoğu lise, lise ile üniversite arasındaki sınava öğrenci hazırlar, oysa asıl olması gereken öğrencinin üniversite yaşamına hazırlanmasıdır.
Elbette bugünlerde başkalarından da çok şeyler duyacaksınız, bir şeyleri kaçırma kaygısı ile bunlara kulak vermeniz de normal. Çevreden gelen yorum ve veriler kıymetli olabilir ama bunların kıymeti ancak doğru bir şekilde filtrelenip değerlendirildiğinde artar. Unutmayın, sizin yolculuğunuzda en doğru kararı yine siz vereceksiniz.